Histamine is een essentiële stof die zowel in het lichaam als in voeding terug te vinden is. Deze lichaamseigen stof zit in onze mestcellen en komt vrij wanneer een indringer het immuunsysteem aanvalt. Daarnaast zit histamine in voeding als vlees vis en groente, maar ook in gefermenteerde zuivelproducten als kaas en yoghurt. Ons lichaam kan echter maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan en deze hoeveelheid verschilt per persoon. Een overschrijding van deze hoeveelheid zorgt voor allergische symptomen.

HISTAMINE

Histamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Echter kan een teveel aan deze lichaamseigen stof allergische reacties veroorzaken, waaronder hooikoorts.

Mensen met een hooikoortsallergie kunnen dus baat hebben bij een beperking van de histamine inname.

De allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem op stoffen moet reageren waar het normaal geen verweer tegen hoeft te voeren.

Behandeling

Bij het behandelen van een allergie is het zaak om de symptonen zoveel mogelijk te lijf te gaan.

Antihistaminicum

Dit kan bijvoorbeeld door de toename van histamine in het lichaam te beperken met medicatie. Nadeel hiervan is dat een antihistaminicum de oorzaak niet wegneemt. Het is daarom effectiever om het immuunsysteem in de basis te ondersteunen zodat het histamine overschot beperkt blijft.

Immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem begint bij gezonde darmen. De ondersteuning van het darmmicrobioom en het herstellen van het darmslijmvlies biedt het immuunsysteem de mogelijkheid om sterker te worden. Darmbacteriën dienen dus niet alleen een sterk immuunsysteem, maar stimuleren bovendien het zelfgenezend vermogen van het lichaam in de strijd tegen allergieën.

Behandeling

Reguliere behandeling van hooikoorts gebeurt meestal door het gebruik van hooikoortspillen of neusspray met antihistaminica die inwerken op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan zoals maagdarmklachten, droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij natuurlijke antihistaminica zoals vitamine C, quercetine, brandnetel, bromelaïne, Ribes Nigrum (bevat alcohol!) is hier geen sprake van.


This website uses healthy cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.