Magnesium is van belang bij verschillende processen in het lichaam. Magnesium kennen we als het onmisbare mineraal voor de energieproductie en werking van zowel onze spieren als zenuwen. Gezien magnesium samen met kalium elke cel in ons gestel belichaamt is een tekort allesbehalve wenselijk. Daarom is het zorgwekkend dat wereldwijd een magnesiumtekort uitloopt van 60 tot 80 procent.

Gelukkig communiceert ons lichaam bepaalde signalen wanneer er sprake is van ontoereikende waarden van dit essentiële mineraal.

Het tijdig herkennen van een magnesiumtekort is van uiterst belang.

Vooral omdat ons lichaam niet instaat is om het mineraal zelf aan te maken, onze voeding minder magnesium bevat en het absorptievermogen van ons lichaam met de jaren afneemt.

Vermoeidheid

Stress

Spierkramp

De meest voorkomende symptomen

Bij een magnesiumtekort.

Hoofdpijn 

Depressieve gevoelens

Concentratie-problemen

Het gebrek aan magnesium is verantwoordelijk voor de veelkleurige bladeren in de herfst. De stam trekt dan het magnesium terug, waardoor de bladeren verkleuren en uiteindelijk afsterven.

Magnesium wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt.

Omdat magnesium bij zoveel verschillende belangrijke processen is betrokken, kan een laag magnesium gehalte zich uiten in uiteenlopende klachten.


Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de westerse bevolking met een tekort aan magnesium kampt. Door kunstmest en de verarming van de landbouwgrond is het magnesiumniveau in voedingsmiddelen niet meer zo hoog als vroeger. Er is een grote kans dat we hierdoor dus minder binnen krijgen. Ook de bewerking van voedingsmiddelen zorgt ervoor dat we minder magnesium innemen. Wanneer je regelmatig koolzuurhoudende dranken drinkt, suikerrijk voedsel nuttigt of medicijnen inneemt leidt dit tot een versnelde uitscheiding van magnesium in het lichaam. Ook stress blijkt een slechte invloed te hebben op de opname van magnesium. Een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl dragen dus bij aan een betere opname van magnesium. Magnesium wordt opgenomen aan het eind van de dunne darm, een goede werking van de darmen is dus erg belangrijk voor de opname van magnesium. Darmproblemen kunnen hierdoor ook leiden tot een verminderde opname.

Benieuwd wat jouw magnesiumgehalte is?

This website uses healthy cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.