Omega 3-vetzuren zijn vooral aanwezig in vissen. Deze meervoudige en onverzadigde vetzuren spelen echter een belangrijke rol bij de menselijke gezondheid. Omega 3 beschouwt men samen met omega 6 als een essentieël vetzuur. Het lichaam is niet in staat is om deze vetzuren zelf aan te maken en moet het daarom uit voeding halen.

Omega 3 vetzuren zijn een groep van meervoudig, onverzadigde vetzuren die vooral in vissen voorkomen. Door de grote hoeveelheid omega 6 vetzuren in onze voeding is de inname van voldoende omega 3 van groot belang voor een goede vetzuurbalans.

Omega 3 is onmisbaar voor de normale groei en een adequate fysiologische werking van de lichaamscellen.

Omdat onze voeding meestal voldoende omega 6 en omega 9 bevat, is het zaak vooral aandacht te besteden aan het verhogen van de hoeveelheid omega 3 vetzuren via de voeding.

Omega 3

De vetzuren die we weer onder te verdelen zijn in drie soorten moleculen, namelijk alfalinoleen-zuur (ALA),de voorloper van docosahexaeen-zuur (DHA) en eicosapen-taeenzuur (EPA).

Omega 6

Dat ook ruimschoots voorkomt in onze voeding, en dan met name in vlees dat afkomstig is van dieren die gevoed zijn met maïs, soja, etc.

Omega 9

Een vetzuur dat ons lichaam zelf kan aanmaken en dat in voldoende mate aanwezig is in onze voeding.

Symptomen omega-3-tekort

Omega-3-vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor onze celmembranen. Die blijven daardoor soepel. Zo kunnen afvalstoffen de cel uit en voedingsstoffen de cel in. Omega-3-vetzuren vind je veel in de hersenen, het hart, de ogen en de huid. Bij een tekort kun je dus veel verschillende klachten krijgen. Onder andere aan de volgende lichamelijke en mentale symptomen kun je een tekort aan omega-3 herkennen.

droge huid

concentratieproblemen

droge ogen

acné

leerproblemen

vermoeidheid

This website uses healthy cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.