Bij een vegetarisch voedingspatroon kunnen tekorten ontstaan omdat een aantal essentiële voedingsstoffen voornamelijk voorkomen in producten van dierlijke afkomst. In dit uitgebreide bloedonderzoek wordt specifiek gekeken naar deze voedingsstoffen. Zo kom je direct te weten of jouw bloed voldoende ijzer, ferritine, vitamine B12 en vitamine D bevat.

Door minder of geen vlees te eten kan een ijzertekort op de loer liggen.

IJzer komt voor in twee verschillende vormen; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je alleen in dierlijke producten zoals vlees, kip en vis. Heemijzer wordt beter in het lichaam opgenomen dan non-heemijzer, de laatste vind je ook in plantaardige producten zoals spinazie, noten en volkorenproducten.

Wanneer je te weinig ijzer binnenkrijgt kan dit zorgen voor klachten als vermoeidheid, duizeligheid en snel buiten adem zijn. 

Ferritine en bloedarmoede

Met het vegetariërprofiel krijg je ook inzicht in je ferritine niveau. Ferritine zorgt ervoor dat ijzer in het lichaam kan worden opgeslagen.

De opgeslagen ferritine fungeert als een voorraad voor het geval de hoeveelheid ijzer te laag is; als er onvoldoende ijzer in het lichaam aanwezig is om rode bloedcellen te vormen, wordt de voorraad ferritine gebruikt.  Bij een te laag ferritine niveau bestaat de kans dat er bloedarmoede optreedt.

This website uses healthy cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.